În cadrul proiectului ,,Elevi activi = viitori cetățeni și lucrători respectați” început în 2021, Asociația Politeia și-a propus să aducă informațiile despre drepturile pe care salariații le au la locul de muncă în atenția publică. Unul dintre scopurile principale ale proiectului a fost ca informații de bază despre aceste drepturi să fie introduse inclusiv în programa școlară.
În cadrul acestei campanii, Asociația Politeia a desfășurat o serie de activități de informare cu privire la drepturile salariaților la locul de muncă, s-a format un grup civic, a avut loc o tabără de activism pentru elevi și studenți, a fost lansată o petiție și au fost organizate dezbateri și întâlniri cu persoane interesate de respectarea drepturilor la locul de muncă, dar și cu cei responsabili de respectarea acestor drepturi.
Petiția „Vrem educație despre drepturile la locul de muncă” a fost semnată de peste 1200 de persoane, a fost înaintată Ministrei Educației, iar reprezentanții Asociației au participat la consultări cu autoritățile, aceștia confirmând nevoia introducerii informațiilor în programa școlară. Pe 18 septembrie 2023, Politeia a organizat dezbaterea „Munca și participarea civică în noua programă școlară”, unde au fost invitați reprezentanți ai autorităților publice, experți din mediul academic și din societatea civilă și reprezentanți ai sindicatelor, patronatelor, asociațiilor de părinți și elevi.







Participanții la dezbatere au scos în evidență faptul că nu există suficiente elemente care să facă referire la acest subiect în niciuna dintre disciplinele ce formează trunchiul comun în învățământul gimnazial sau în cel liceal. Tinerii intră pe piața muncii de la vârste fragede, unii dintre ei lucrând legal, cu contract de muncă, de la 16-18 ani, alții lucrând informal, „la negru”, chiar și de la vârste mai mici (14-15 ani). Momentul angajării reprezintă pentru majoritatea dintre ei prima dată când văd un contract de muncă, nefiindu-le familiare drepturile pe care le au și fără a putea înțelege pe deplin clauzele contractuale.
Reacția Ministerului Educației
În urma dezbaterilor, Ministerul Educației a confirmat intenția de a include informații despre drepturile la locul de muncă în programa școlară. Ministerul a precizat că va lucra în colaborare cu Asociația Politeia și cu alte organizații interesate pentru a asigura o abordare cuprinzătoare și de calitate a acestui subiect.„În realizarea programelor şcolare, ca urmare a adoptării unor noi planuri-cadru, se va avea în vedere includerea unor aspecte referitoare la drepturile la locul de muncă, relații de muncă, drepturile angajaților, sindicate, identificarea şi rezolvarea cazurilor de abuz la locul de muncă, participarea civică activă, accentuarea valorilor democratice.”, se precizează în răspunsul trimis de Ministerul Educației, prin Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație către Asociația Politeia.