Despre Proiect

Cine Suntem

cedrepturiam.ro este platforma proiectului „Elevi activi = viitori cetățeni activi și lucrători respectați”, proiect derulat de Asociația Politeia și care își propune să le ofere tinerilor cunoștințe de bază privind un aspect esențial al vieții lor de după absolvire: drepturile la locul de muncă.

Ne dorim să prezentăm elevilor  informațiile pe care nu le primesc la școală, le oferim resursele necesare să se auto-organizeze și să propună ei soluția, așa cum o văd ei, așa cum cred ei că ar fi cel mai bine și fără a încărca și mai mult programa școlară.

Ce drepturi am la locul de muncă?

Puțini dintre tinerii care urmează să devină, în scurt timp, angajați, știu răspunsul la această întrebare. Mulți nici nu ajung să își pună întrebarea decât când e deja târziu. Asta și pentru că răspunsurile nu se găsesc deloc în programele școlare, iar atunci când ajung să aibă un loc de muncă, tinerii nu au fost „echipați” cu informațiile și cunoștințele necesare pentru a-și cunoaște și apăra drepturile.

Resurse

Aveți la dispoziție gratuit o serie de materiale informative create de experți despre drepturile angajaților, legislație și tipizate care vă pot fi utile la angajare, atunci când demisionați sau în alte situații care pot apărea la locul de muncă.

Advocacy

Această platformă, construită în jurul unui proiect care are în centru tema drepturilor la locul de muncă, își propune să fie un instrument care să vă aducă măcar cu un pas mai aproape de a fi elevi și cetățeni informați în acest domeniu. De aici puteți afla care vă sunt drepturile, dintr-o serie de articole scrise de experți în domeniu și aveți la dispoziție un instrument prin care vă puteți organiza pentru a vă susține cauza, fie că e vorba despre campania pe care o desfășurăm acum sau alta pe care veți vrea să o desfășurați voi.

Ateliere

Primul job va veni și cu prima ta experiență ca angajat. Știi la ce să te uiți când primești o ofertă de angajare? Ai văzut vreodată un contract individual de muncă și ce clauze conține? Te-ai gândit ce întrebări ar trebui să pui tu înainte să te angajezi undeva?

Dacă îți dorești să descoperi ce drepturi ai ca angajat, dacă vrei să afli la câte zile de concediu plătit ai dreptul, cum să te protejezi de abuzuri la locul de muncă, să te ferești de angajatori neserioși și cum să devii un lider printre colegii tăi, vino la atelierele „Elevi activi = viitori cetățeni activi și lucrători respectați” organizate de Asociația Politeia!

Asociația Politeia organizează două ateliere dedicate tinerilor aflați la început de carieră: primul prezintă o serie de informații elementare despre drepturile pe care orice angajat le are la un loc de muncă, iar al doilea vă va învăța cum puteți deveni un lider activ în școala ta și la viitorul job. 

Înscrierea și participarea la ateliere sunt gratuite.