GHID DE ADVOCACY
Ghidul Advocacy este un material realizat de Asociația Politeia în cadrul proiectului „Elevi activi = viitori cetățeni activi și lucrători respectați” cu scopul de a explica pe larg ce înseamnă advocacy și ce presupune această activate. Astfel, încercăm să prezentăm, pe înțelesul tuturor, pașii activităților de advocacy și de ce este nevoie de advocacy în societate.
Autoarea ghidului este Laura Burtan. Laura Burtan lucrează în mediul ONG de peste şase ani, iar cursurile dedicate elevilor şi tinerilor au reprezentat o componentă importantă a activităţii sale în tot acest timp. Una dintre temele ei preferate este educaţia civică, plus temele conexe. Crede cu tărie că tinerii trebuie să fie instruiţi pentru a-şi cunoaşte drepturile şi metodele prin care se pot face auziţi. Pentru că prea multe idei bune se pierd fiindcă implementarea lor pare anevoioasă sau chiar imposibilă, vrea să demonstreze că, deşi nu-i neapărat simplu, tinerii pot face o schimbare chiar şi cu resurse limitate.
De ce avem nevoie de un astfel ghid?
Advocacy este o metodă prin care cetățenii participă la luarea deciziilor politice la nivel local sau național, pe lângă alegeri sau alte metode prescrise de autoritățile naționale, cum ar fi participarea la ședințele consiliului local. Astfel, cetățenii își pot exprima preocupările, pot stabili agenda pentru discuții și, în cele din urmă, pot îmbunătăți calitatea vieții prin acțiunile lor.
În limba română nu găsim o traducere pentru advocacy, ci îl folosim ca atare pentru a desemna un întreg proces, mai amplu sau mai restrâns, prin care un grup de persoane expune o problemă în spațiul public şi acţionează pentru a-i găsi rezolvare. Când vorbim de advocacy, vorbim despre activitățile organizațiilor sau reprezentanților societății civile care, prin acțiunile lor, urmăresc schimbarea unor politici publice sau aspecte conexe ale acestora pentru cauze sub conceptul de bine public. Advocacy este o metodă prin care cetățenii participă la luarea deciziilor politice la nivel local sau național, pe lângă alegeri sau alte metode prescrise de autoritățile naționale, cum ar fi participarea la ședințele consiliului local.
Având în vedere că este o metodă de implicare cetăţenească, oricine poate să facă advocacy. Ghid nostru îți oferă instrucțiuni clare și detaliate privind tehnicile de advocacy și metodele de influențare a persoanelor aflate la putere. Aceste instrucțiuni sunt utile atât pentru a ajuta oamenii să își dezvolte abilitățile de advocacy, cât și să fie mai eficienți în promovarea schimbărilor sociale și politice. Ghidul este, de asemenea, util pentru a crește gradul de conștientizare și de înțelegere a unei probleme sau a unei cauze, pentru a ajuta la mobilizarea și coordonarea eforturilor oamenilor care își doresc schimbări într-un anumit domeniu și pentru a ajuta la creșterea transparenței și a responsabilității în procesul de luare a deciziilor.
Ghidul de Advocacy realizat de Asociația Politeia este util pentru a ajuta oamenii să-și facă cunoscută vocea și să-și exercite influența asupra persoanelor cu putere de luare a deciziilor în diverse domenii. Cetăţenii îşi pot face astfel cunoscute preocupările și oricine poate face advocacy pe cont propriu, atâta timp cât are resursele necesare.
Ghidul poate fi folosit în mod gratuit de oricine își dorește și are nevoie, de asemenea, materialul poate fi printat fără acordul explicit al Asociației Politeia. Pentru întrebări suplimentare despre ghid ne puteți scrie la adresa contact@cedrepturiam.ro.