Drepturile la locul de muncă
- ghid pentru angajați -

Drepturile la locul de muncă – ghid pentru angajați este un material realizat de Asociația Politeia în cadrul proiectului „Elevi activi = viitori cetățeni activi și lucrători respectați”. Scopul ghidului este de a da o mână de ajutor angajaților la locul de muncă, prezentând  toate informațiile de care ai nevoie pentru a-ți putea cunoaște drepturile și modul în care ți le poți cere atunci când acestea nu sunt respectate.


Autoarea ghidului este Cecilia Gostin, economist, doctor în resurse umane, membru al Consiliului de Administrație al Institutului European din România. Cecilia Gostin a fost vreme de peste 15 ani coordonator al Departamentului de Educație, Formare, Programe al CNS Cartel ALFA. A elaborat politici de formare, a participat la actualizarea standardelor ocupaționale și la introducerea de noi ocupații în COR, s-a ocupat de analiza nevoilor de formare, evaluarea programelor, realizarea curriculei și a programei de formare pentru cursuri autorizate ANC, a realizat manuale pentru formatori, suporturi de curs și instrumente de evaluare. A susținut cursuri în țară și în străinătate, precum și seminarii și conferințe internaționale pe teme educaționale.

De ce este necesar un astfel de ghid?

Piața muncii din România este dominată de contracte de muncă cu salarii scăzute, în special în sectorul privat. Contractele colective de muncă sunt insuficiente raportat la forța de muncă, iar raportul de putere angajați-angajatori este de cele mai multe ori disproporționat în defavoarea angajaților. Am considerat că este necesar un ghid despre drepturile la locul de muncă pentru a găsi cât mai ușor tot ce ai nevoie să știi cu privire la drepturile tale ca angajat. Ghidul vine în ajutorul persoanelor la început de carieră, fără a fi nevoie să consulte zeci de surse, de multe ori greu de aflat dacă sunt verificate sau nu, și este unul dintre cele mai complexe și complete materiale pe acest subiect. Important de menționat este că acest ghid își dorește să răspundă întrebărilor și nevoilor angajatului, nu este un simplu document oferit de un departament de Resurse Umane al unei companii care alege ea ce să selecteze din ceea ce prezintă, Ghidul este realizat de persoane cu o vastă experiență în organizarea sindicală și reprezentarea intereselor angajaților, iar acest lucru este esențial, mai ales în ziua de azi, când mulți angajatori pretind că ei îi ajută pe angajati să își cunoască drepturile.

Un ghid pentru drepturile la locul de muncă ajută la prevenirea abuzurilor și exploatarea muncii. Angajatorii pot profita de lipsa de experiență și cunoștințe ale angajaților cu privire la drepturile lor, pentru a le nega anumite beneficii sau pentru a le încălca unele drepturi. În acest caz, un ghid poate fi un instrument important pentru a ajuta angajații să-și protejeze propriile interese și să se asigure că angajatorii lor respectă legea. Ghidul pentru drepturile la locul de muncă poate fi și un punct de pornire în îmbunătățirea condițiilor de muncă și protejarea sănătății și securității angajaților.

Acest material oferă informații despre toate drepturile de care angajatul beneficiază: concedii plătite, inclusiv concedii de boală, concedii de maternitate, tipurile de contracte de muncă și diferențele dintre ele, clauzele de remunerare și beneficiile, condițiile de angajare și de încetare a contractului, drepturi la compensații sau despăgubiri etc.

În plus, și foarte important, abordăm tema organizațiilor sindicale, vorbind despre ce sunt și ce fac acestea, despre cum reprezintă o formă de organizare voluntară a angajaţilor, în scopul apărării drepturilor şi promovării intereselor lor profesionale, economice şi sociale în relaţia cu angajatorul. Angajații au dreptul de a se organiza și de a negocia colectiv cu angajatorul lor cu privire la condițiile lor de muncă și remunerare, iar ghidul aduce în discuție ce înseamnă  formarea unui sindicat, procesul de negociere a contractului colectiv și cadrul legal pe care îl au la dispoziție angajații care își exercită aceste drepturi.

Acestea sunt doar câteva exemple de drepturi la locul de muncă pe care ghidul realizat de Asociația Politeia le acoperă. Un ghid pentru drepturile la locul de muncă este un instrument valoros pentru orice angajat, pentru a-și proteja propriile interese și pentru a se asigura că angajatorul său respectă legile și reglementările aplicabile la locul de muncă.

Ghidul poate fi folosit în mod gratuit de oricine își dorește și are nevoie. Pentru întrebări suplimentare despre ghid ne puteți scrie la adresa contact@cedrepturiam.ro.